Tijdens het 23 Dingen programma bezoek je heel wat websites waarvoor je moet inloggen, hetzij met een beschikbaar gesteld cursusaccount, hetzij met je eigen account. Over de accounts die je voor eigen gebruik hebt gemaakt, gaat dit bericht. Als je de finish hebt overschreden, is het goed om voor jezelf te overwegen, of je het account nog verder wilt gebruiken. Een voorbeeld is je weblog. Daar heb je heel trouw minimaal 23 berichten op geschreven. En veel van de cursusblogs zijn vele maanden na het 23e Ding nog steeds doorzoekbaar via Google, terwijl ze niet meer worden bijgehouden. Dat levert niet alleen veel verouderde informatie op, maar neemt ook onnodig plek in op het web.

Daarom hieronder de manieren, waarop je je digitale “23 Dingenrommel” netjes kunt opruimen. Mis je nog diensten, laat het dan even weten in een reactie.

Google account
Gmail, Google Reader, Google Documenten, Blogger, YouTube … het is allemaal aan elkaar gekoppeld en je hebt toegang tot elk van deze onderdelen van Google via een en dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord.
Blogger kent een afwijkende verwijderprocedure, maar voor alle overige diensten volg je de uitleg die Google biedt: je Google account verwijderen
Flickr
Om je eigen Flickr account te verwijderen volg je een aantal stappen die hier beginnen: je Flickr account verwijderen

Delicious

Zorg dat je bent ingelogd op je account bij Delicious. Vervolgens ga je naar Settings > Account > Delete account

Yahoo! account

Yahoo! mail, Flickr en Delicious zijn alle diensten van Yahoo! Volg deze stappen om je Yahoo! account te verwijderen

Facebook

Je kunt je account verwijderen via Account > Accountinstellingen, maar het kan nog sneller via dit formulier

Hyves
Meld je eerst aan op je Hyves account. Daarna kun je het scherm afsluiten en naar de afmeldpagina klikken. Geef een reden op waarom je van Hyves af wil en bevestig dat. 

Twitter
Zorg dat je bent ingelogd op je Twitteraccount en klik dan bij je gebruikersnaam op Settings. Onderaan de pagina kun je het account deactiveren.

Blogger

Vanuit het Blogger Dashboard > Instellingen zie je in het tabblad Basis, dat je je weblog kunt verwijderen. Voordat je daarvoor kiest, is het misschien verstandig om je weblog eerst te exporteren, zodat je in ieder geval nog een aandenken hebt :-) Later kun je je weblog desgewenst weer importeren in een nieuwe weblog.

LibraryThing

Geen verwijdering mogelijk via de website, maar alleen door een e-mail te sturen naar info@librarything.com met in het onderwerpveld de tekst “please delete my account”. Vertuur het bericht vanuit het mailadres waaronder je bij LibraryThing bekend staat. Een reden van opzegging wordt op prijs gesteld. Meer informatie.

Last.fm
Om je betaalde of gratis account bij Last.fm te verwijderen log je in via de tab ‘Data’ op deze speciale verwijderpagina.
LinkedIn
Het opheffen van je LinkedIn account gaat na opgaaf van reden na het inloggen op de afmeldpagina.
Meer tips voor het verwijderen van accounts, vind je verzameld bij Vergeef mij, een weblog over online privacy.

Met dank aan Jan de Waal, Bibliotheek Maasland, voor het aandragen van het idee voor dit bericht.