Op donderdag 30 mei nam ik deel aan #Springbreak2013, een bijeenkomst voor wat genoemd werd ‘bibliotheekvernieuwers en andere hemelbestormers’. Daar wou ik natuurlijk bij zijn! Thema van de dag  was ‘Nieuw leren, nieuw werken’.

Een van de sprekers die ik graag wilde horen en zien, was Timo Kos van Cap Gemini, die een verhaal zou houden over MOOC’s (Massive Open Online Courses) en wat bibliotheken daarmee zouden kunnen. Toen ik om 10:00 uur de ECI Cultuurfabriek in Roermond binnenliep, kwam ik de organisator van het evenement, Jos Erdkamp, tegen. En nadat hij zijn telefoongesprek had beëindigd, begreep ik dat Timo wegens ziekte niet  kon komen; probleem voor de organisatie!

Welke opties heb je, wanneer een programmaonderdeel niet ingevuld kan worden? Is er een Plan B dat hierin voorziet? Sprekers twee keer laten opdraven? Aanwezigen laten genieten van een extra lange  pauze? Is er iemand onder de deelnemers die het geplande onderwerp ook zou kunnen presenteren? Het werd allemaal overwogen en tegelijkertijd trad er spontaan een Plan C in werking.

Dit is wat er vervolgens gebeurde…

Deze tweets werden weliswaar 17 keer geretweet, maar leverden geen serieuze kandidaten op

  • Robert SchuwerEen uur later toch maar even op Google gezocht naar een MOOC expert bij de Open Universiteit en ik kwam uit bij Robert Schuwer (Fagottissimo op Twitter). Op basis van zijn tweetfrequentie, besloot ik hem direct aan te schrijven. En met succes. Maar wegens omstandigheden kon Robert niet naar Roermond komen, maar zou het wel via een videoconference kunnen plaatsvinden.
    @fagottissimo kun je de organisatie helpen met inval optreden over #mooc in Roermond? twitter.com/robcoers/statu…
Google Hangout met Robert Schuwer

Google Hangout met Robert Schuwer

Vervolgens zette ik in rap tempo met een dongel-verbinding (tja, geen WIFI bereik in deze ruimte) een Google Hangout sessie op, zodat Robert zijn scherm met ons kon delen en ons tegelijkertijd kon toespreken. Via de ingebouwde webcam kon Robert de zaal zien, en via mijn iPhone als derde deelnemer aan de sessie, had ik een lopende camera tot mijn beschikking om dichter bij de mensen te komen. Helaas waren er problemen met ons uitgaande geluid, echo en rondzingen, waardoor het voor Robert niet optimaal communiceren was. Aan het einde van zijn verhaal deden we het vragenrondje gewoon via de telefoon, waarbij de vragensteller het antwoord voor de zaal nog even samenvatte.

Ik denk dat op deze manier de groep een goede introductie heeft gekregen over het onderwerp MOOC en zelfs de deelnemers die met diepere vragen naar de lezing waren gekomen, kregen daar prima antwoord op. En wat mij betreft is hiermee weer eens aangetoond hoe Twitter, Google Hangout en een gewoon telefoongesprek tot mooie dingen kunnen leiden.

Heb jij als organisator van, of deelnemer aan een conferentie meegemaakt dat er een onderdeel uitviel en er op stel en sprong een Pan B in werking moest treden? Ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Lees ook het verslag van Robert Schuwer en hoe hij de Google Hangout heeft ervaren.