Tot groot plezier van de fans, is de NTR de fabuleuze hoorspelversie van J.J. Voskuil’s epos Het Bureau, aan het herhalen. Wat mij betreft zijn zowel het boek als het hoorspel van uitzonderlijke klasse.

Toen ik de boeken aan het lezen was, raakte ik meermalen het spoor bijster in de eindeloze stroom van opgevoerde personages en functies op Het Bureau. Gelukkig zijn er door de ware liefhebbers diverse wie-is-wie overzichten gemaakt (zie onderaan op deze Wikipedia pagina) die het lezen en het luisteren gemakkelijker maken.

Maar nog blijer werd ik destijds, toen ik op het spoor kwam van een heus organisatieschema, over de jaren 1957-1972, oftewel de tijdperken Beerta en Balk. Als je voor ogen hebt hoe de functionele relaties binnen het Bureau waren, is het volgen van het hoorspel nog plezieriger.

Gelukkig had ik het organigram bewaard en nu de herhalingen in volle gang zijn, is het mooi op tijd om het hier aan te bieden.

Het gekke is, dat ik niet meer weet wie dit handige overzicht toch fabriceerde. Wie het weet mag het zeggen!

Het schema is ook direct hier te downloaden.