Wow, dat was een leerzame ervaring zeg! Op 6 november deed ik – bij wijze van experiment – voor de eerste keer een Google Hangout sessie met de collega’s van Bibliotheek Gouda. Daar doorlopen we momenteel een vervolg op het 23 Dingen programma, genaam “Verdiepdingen”. Eén van deze Verdiepdingen gaat over Google+ en het onderdeel Google Hangouts daarvan.

Google Hangouts is een videoconferencing tool, waar maximaal tien deelnemers bij kunnen zijn. Echter… met een klik maak je hiervan een On Air sessie van, waarbij je de uitzending kunt livestreamen via YouTube. En daar kan natuurlijk de hele wereld getuige van zijn. En als bonus wordt het daar ook nog opgeslagen voor het archief.

Voorafgaand aan de sessie had ik me wat ingelezen over het “voorzitten” van een Hangout. En tijdens en na afloop heb ik nog een paar leermomenten verzameld die ik wil delen.

  • deelnemers direct bij hun naam aanspreken om iets te vertellen of te vragen. De vraag “Wie wil er iets zeggen over … ” veroorzaakt een algehele stilte.
  • een duidelijke Agenda is heel belangrijk.
  • vooraf de deelnemers opdragen om hun vragen al gereed te hebben, dus niet via een vragenronde. Duurt namelijk te lang.
  • als je een vraag of opmerking hebt en je wil dat laten zien via Schermdeling, zorg dan dat je die bepaalde website of applicatie “open” hebt staan.
  • de ruimte waarin je zit is belangrijk. Ik maakte zelf de fout dat mijn vrouw nog thuis was en dat ik de deur niet kon sluiten. Voor de zekerheid had ik de draadloze verbinding vervangen voor een betrouwbaardere kabel. Gevolg: voetstappen die door het huis klonken, de koffiemachine die aan het malen was en de kat die zich uitleefde op het perzische tapijt. Allemaal afleiders voor jezelf, maar ook voor de andere deelnemers.

Wat mij betreft is Google Hangouts voor herhalingen vatbaar en wil ik er meer ervaring mee opdoen!
Ik hoor graag jullie reacties, vragen en andere tips & tricks.