Zo’n drie maanden geleden kreeg ik kort na elkaar twee verzoeken om een e-learning platform te ontwikkelen voor organisaties die actief zijn in de trainingswereld; Prove2Move en de Foundation for Corporate Education. Beide hadden nog geen praktische ervaring met het aanbieden van online leren. Wel lagen er vier wensen; doe het snel, ontwikkel het met WordPress, maak het ‘sociaal’ en doe het betaalbaar.

LearnDash LMS

In de wereld van e-learning platforms zijn er de “Old boys” als Moodle en Blackboard en er zijn tientallen nieuwe aanbieders, waaronder ook die voor WordPress zijn ontwikkeld. LearnDash LMS maakt een sterke groei door pakket en manifesteert zich in het onderwijs, bij grote bedrijven en bij kleine ondernemers die e-learning training aanbieden.

Enkele mogelijkheden die LearnDash standaard aan boord heeft:

 • Groepsadministratie van cursisten en meervoudig docentschap
 • Statistische informatie per cursus, per groep en per cursist
 • Video- en audio progressie mogelijk om deze verplicht tot het einde te bekijken of te beluisteren
 • Cursus content is opnieuw te gebruiken in meerdere trainingen
 • Dripfeed laat je bepalen dat lessen beschikbaar komen na een bepaalde periode
 • Keuze tussen lineair leren (van les 1 t/m les 8) of “vrije, kris-kras, consumptie”
 • Uitgebreide quizvormen en score-instellingen
 • Mogelijkheid van automatische e-mails na voltooiing van een les of een langere periode niet te zijn ingelogd

BuddyPress en BbPress

Eén van de succesfactoren van online leren, is de mogelijkheid om met de docent en je medecursisten te communiceren. BuddyPress en BbPress behoren tot de populairste onder WordPressgebruikers en zorgen voor interactie en maken van de website in een handomdraai een echt sociaal platform.

 • Profielopbouw mogelijk met door jou te bepalen velden
 • Met (verborgen of privé) groepen kun je cursisten bij elkaar indelen, zodat zij in een besloten omgeving met elkaar kunnen communiceren
 • Diverse visuele “tijdlijnen” die de gespreksactiviteiten weergeven
 • 1 op 1 berichten is alleen mogelijk tussen Vrienden
 • Besloten forums bieden discussiemogelijkheden, bijv. als de docent meningen wil peilen van de cursisten

eLumine als WordPress thema

Eenmaal geïnstalleerd zijn LearnDash, BuddyPress en BbPress bruikbaar, maar ze zijn geen lust voor het oog. Om alles mooi op je huisstijl aan te passen, regel je het in op het thema (ook wel template, sjabloon) van je website. Of je kiest voor een kant-en-klare oplossing, waarbij kleuren, indeling en de tablet- en smartphone weergave meteen geregeld zijn. eLumine van WisdmLabs is een nieuwkomer die zich heeft toegelegd op de specifieke elementen van LearnDash, maar zeker op die die van BuddyPress en BbPress.

Inmiddels is de eerste maand verstreken en zijn er een kleine tweehonderd cursisten gestart en actief bezig met een online training. Op een paar gebruikers na in de startfase (“ik kan niet inloggen …”) zijn er vrijwel geen opmerkingen gekomen over de navigatie of het gebruik van de websites. Blijkbaar werkt alles intuïtief en is ook het sociale deel van de site voor de overgrote meerderheid van de cursisten duidelijk.

Ook e-learning toepassen in jouw organisatie of bedrijf?

Al met al komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan het installeren van de hier genoemde plugins. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en leerwegen te bewandelen. En niet te vergeten een behoorlijk aantal andere noodzakelijke te installeren plugins die de werkprocessen vereenvoudigen en de veiligheid moeten waarborgen.

Stuur me een berichtje en we gaan bespreken hoe we je plannen gaan realiseren!

Lees ook dit: WordPress als leerplatform : een kijkje in vier keukens